Скулптурата Викът на украинската майка ще се издигне днес в Княжеската

...
Скулптурата Викът на украинската майка ще се издигне днес в Княжеската
Коментари Харесай

"Викът на украинската майка" се изправя срещу съветската армия

Скулптурата " Викът на украинската майка "  ще се издигне през днешния ден в Княжеската градина против паметника на руската войска окупаторка, съобщи Джеки Стоев. Церемонията ще стартира в 18 ч. " Тази дребна дрънкулка ще противопоставим против грандиозния паметник – Паметник на руската войска ", споделят уредниците на събитието. Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Неделчо Костадинов. Творецът е основал пластиката преди близо два месеца, едвам два дни след началото на войната, сочи обява във Facebook профила му от 26 февруари.

Акцията е подготвяна повече от месец. Ще има и спонтанен концерт с присъединяване на Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Васко Кръпката и други Столична община е дала позволение за пърформанса, а събитието по откриването ще бъде охранявано от общинска полиция, с цел да не се стигне до ексцесии с поддръжници на " Възраждане ".

" Войната е страшна, войната е чудовищна, войната е въплъщение на най-тъмната същина на нас, индивидите! За живота, за гибелта, за свободата, за уроците, които не сме научили. За избора, който през днешния ден би трябвало да създадем за нашето бъдеще! ", пишат в известието си уредниците. 

Въпреки позитивното обръщение, след оповестяването на акцията нощес обществените медии закипяха от отвращение. То се вихри даже в групите за поддръжка на Украйна и е обвързвано с естетиката на скуплтурата. " Орк ", " зомби ", " Ам-гъл ", " подигравка ", " гнусно " са част от оценките на фейсбучните естети. Някои от тях даже заподозряха, че това е акция на петата колона, целяща да провокира не състрадание, а омерзение от идеята на Украйна и украинските бежанци. Почитателите на творбата пък я съпоставят с " Викът " на Мунк и " Герника " на Пикасо, които също не влияят посредством хубостта си. 

81-годишният Георги (Джеки) Стоев е режисьор, сценарист и артист, въпреки че е приключил биология в Дрезден. Автор е на филмите " Спас и Нели ", " Нашият Шошканини ", " Разводи, разводи ", " Летете с Росинант " и други Връстникът му Христо Илиев-Чарли е сценарист на огромна част от филмите на Джеки. Третият от славната им дружинка бе Георги (Джони) Пенков - звукоинженер, доцент по звукотехника, артист и непостижим чудак, който Днешната акция е в негова памет.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР